Tapak Cermin    Perisian Kod Bar    Hubungi Kami    Muat Turun    Pembelian    Soalan    Pengetahuan

Penjana Kod Bar Kelompok Dalam Talian Percuma

Penjana Kod Bar Kelompok Dalam Talian Percuma

Nilai Kod Bar:   Barcode Data / Number

Anda boleh memasukkan 1 hingga 100 baris

Boleh disalin dari Excel ke sini

Up to 100 rows

You can copy data from Excel

Jenis Kod Bar:   Barcode Type

    Apakah jenis kod bar yang ada?

Saiz Kod Bar:   Barcode Size

 /   Lebar / Tinggi   

Teks Di Bawah Kod Bar:   Show Text Under Barcode

Ya   Tidak   

Pelanjutan Lebar Kod Bar:   Stretch Barcode Width

Ya   Tidak   

Font / Saiz Font:   Font Name / Size

 / 

Tetapan Output:   Output to Images / Printing Setup

Jana Imej Kod Bar  Cetak ke kertas A4  Cetak untuk melabel kertas  

Margin Kiri      Margin Atas   Left / Top Margin

Pilihan percetakan langsung

Masukkan baris 1 hingga 16 dan cetak kod bar 2*8 pada kertas A4.

Masukkan 1 hingga 100 baris untuk mencetak kod bar pada kertas label gulungan.

For directly

printing

Enter 1-16 rows data to print 2X8=16 barcodes to A4 paper.

Enter 1-100 rows data to print to label Paper.

   Laman Web Tempatan Melayu:  http://BarcodeMy.com

Jika pilihan pencetakan dipilih:

Klik butang ini, atur cara akan membuka halaman cetakan, kemudian klik menu cetak penyemak imbas untuk mula mencetak.

 

Recommended by CNET: Desktop version of free barcode software - Offline use, More powerful

Disyorkan: Versi desktop perisian kod bar percuma

Penggunaan luar talian, fungsi yang lebih berkuasa

https://Free-barcode.com

Perisian kod bar ini mempunyai tiga versi

Versi standard:           Muat turun percuma

1. Batch mencetak label kod bar ringkas menggunakan data Excel.

2. Ia boleh mencetak kepada pencetak laser atau inkjet biasa, atau kepada pencetak label kod bar profesional.

3. Tidak perlu mereka bentuk label, hanya tetapan mudah, anda boleh mencetak label kod bar terus.

Versi profesional:           Muat turun percuma

1. Sama seperti versi standard, label yang lebih kompleks boleh dicetak.

2. Menyokong hampir semua jenis kod bar (1D2D).

3. Ia boleh dijalankan melalui baris arahan DOS, dan juga boleh digunakan dengan program lain untuk mencetak label kod bar.

Versi reka bentuk label:           Muat turun percuma

1. Digunakan untuk mereka bentuk dan mencetak label kod bar kompleks secara berkumpulan

2. Setiap label boleh mengandungi berbilang kod bar, berbilang set teks, corak dan baris

3. Masukkan data kod bar ke dalam borang dalam pelbagai cara yang cekap untuk meminimumkan beban kerja anda.

Ringkasan:

1. Perisian ini mempunyai versi percuma kekal dan versi penuh.

2. Versi percuma boleh memenuhi keperluan kebanyakan pengguna.

3. Anda boleh menguji kefungsian versi penuh dalam versi percuma.

4. Kami mengesyorkan anda memuat turun versi percuma dahulu.

Muat turun versi percuma perisian kod bar

Langkah terperinci tentang cara menggunakan perisian kod bar ini

https://free-barcode.com/HowtoMakeBarcode.asp

 
 

Teknologi kod bar dan sejarah perkembangannya     

Lebih banyak pengetahuan kod bar

Pembangunan kod bar masa depan

Tingkatkan kapasiti dan ketumpatan maklumat kod bar, membolehkannya menyimpan lebih banyak data, seperti imej, bunyi, video, dll.

Kapasiti dan ketumpatan maklumat kod bar merujuk kepada jumlah data yang boleh disimpan oleh kod bar dan jumlah data bagi setiap unit kawasan. Jenis kod bar yang berbeza mempunyai kapasiti dan ketumpatan maklumat yang berbeza. Secara umumnya, kapasiti kod bar dua dimensi dan ketumpatan maklumat lebih tinggi daripada kod bar satu dimensi.

Pada masa ini, sudah ada beberapa teknologi kod bar baharu, seperti kod bar berwarna, kod bar halimunan, kod bar tiga dimensi, dll. Mereka semua cuba meningkatkan kapasiti dan ketumpatan maklumat kod bar, tetapi mereka juga menghadapi beberapa teknikal dan cabaran aplikasi. Oleh itu, masih ada ruang dan kemungkinan untuk meningkatkan kapasiti dan ketumpatan maklumat kod bar, tetapi ia juga memerlukan inovasi dan pengoptimuman berterusan.

Tingkatkan keselamatan dan anti-pemalsuan kod bar, menggunakan penyulitan, tandatangan digital, tera air dan teknologi lain untuk mengelakkan kod bar daripada dipalsukan atau diganggu. Secara khusus, terdapat beberapa cara:

Penyulitan: Sulitkan data dalam kod bar supaya ia hanya boleh dinyahsulit oleh peralatan atau kakitangan yang dibenarkan untuk mengelakkan kebocoran data atau pengubahsuaian berniat jahat.

Tandatangan digital: Tambahkan tandatangan digital pada kod bar untuk mengesahkan sumber dan integriti kod bar dan mengelakkan kod bar daripada dipalsukan atau diganggu.

Watermark: Tera air dibenamkan dalam kod bar untuk mengenal pasti pemilik atau pengguna kod bar dan menghalang kod bar daripada dicuri atau disalin.

Teknologi ini boleh meningkatkan keselamatan dan anti-pemalsuan kod bar, tetapi ia juga akan meningkatkan kerumitan dan kos kod bar, jadi ia perlu dipilih dan direka bentuk mengikut senario dan keperluan aplikasi yang berbeza.

Mengenai kod bar UPC-A

UPC-A ialah simbol kod bar yang digunakan untuk menjejaki item di kedai dan hanya digunakan di Amerika Syarikat dan Kanada. Ia terdiri daripada 12 digit dan setiap item mempunyai kod unik.

Ia telah dirumuskan oleh Majlis Kod Seragam di Amerika Syarikat pada tahun 1973, dibangunkan bersama dengan IBM, dan telah digunakan sejak 1974. Ia adalah sistem kod bar terawal yang digunakan untuk penyelesaian produk di pasar raya. Item bertanda dengan kod bar UPC-A telah diimbas di kaunter pembayaran di pasar raya Troys Marsh.

Sebab mengapa kod bar UPC-A digunakan di pasar raya ialah ia boleh mengenal pasti maklumat produk dengan cepat, tepat dan mudah, seperti harga, inventori, volum jualan, dll.

Kod bar UPC-A terdiri daripada 12 digit, di mana 6 digit pertama mewakili kod pengeluar, 5 digit terakhir mewakili kod produk dan digit terakhir ialah digit semak. Dengan cara ini, kami hanya perlu mengimbas kod bar di kaunter pembayaran pasar raya, anda boleh mendapatkan maklumat harga produk dan inventori dengan cepat, meningkatkan kecekapan kerja jurujual pasar raya dengan sangat baik.

Kod bar UPC-A digunakan terutamanya di pasaran Amerika Syarikat dan Kanada, manakala negara dan wilayah lain menggunakan kod bar EAN-13. Perbezaan di antara mereka ialah kod bar EAN-13 mempunyai satu lagi kod negara.

Tentang Kod-128 kod bar

Kod bar Kod-128 telah dibangunkan oleh COMPUTER IDENTICS pada tahun 1981. Ia ialah kod bar alfanumerik berterusan dengan panjang berubah-ubah.

Kod bar Kod-128 terdiri daripada kawasan kosong, tanda mula, kawasan data, aksara semak dan penamat. Ia mempunyai tiga subset, iaitu A, B dan C, yang boleh mewakili set aksara yang berbeza. Ia juga boleh digunakan untuk mencapai pengekodan berbilang peringkat melalui pemilihan aksara permulaan, aksara set kod dan aksara penukaran.

Ia boleh mengekod semua 128 aksara ASCII, termasuk nombor, huruf, simbol dan aksara kawalan, jadi ia boleh mewakili semua aksara pada papan kekunci komputer.

Ia boleh mencapai perwakilan data berketumpatan tinggi dan cekap melalui pengekodan berbilang peringkat, dan boleh digunakan untuk pengenalan automatik dalam mana-mana sistem pengurusan.

Ia serasi dengan sistem EAN/UCC dan digunakan untuk mewakili maklumat unit penyimpanan dan pengangkutan atau unit logistik komoditi. Dalam kes ini, ia dipanggil GS1-128.

Standard kod bar Code-128 telah dibangunkan oleh Computer Identics Corporation [USA] pada tahun 1981. Ia boleh mewakili semua 128 aksara kod ASCII dan sesuai untuk aplikasi mudah pada komputer. Tujuan merumuskan standard ini adalah untuk Memperbaiki kod bar kecekapan dan kebolehpercayaan pengekodan.

Code128 ialah kod bar berketumpatan tinggi. Ia menggunakan tiga versi set aksara [A, B, C] dan pemilihan aksara permulaan, aksara set kod dan aksara penukaran, mengikut Jenis dan panjang data yang berbeza , pilih kaedah pengekodan yang paling sesuai. Ini boleh mengurangkan panjang kod bar dan meningkatkan kecekapan pengekodan. Selain itu, Code128 juga menggunakan aksara semak dan penamat, yang boleh meningkatkan kebolehpercayaan kod bar dan mengelakkan salah baca atau terlepas bacaan.

Kod bar Kod-128 digunakan secara meluas dalam pengurusan dalaman perusahaan, proses pengeluaran dan sistem kawalan logistik. Ia mempunyai banyak senario aplikasi, terutamanya dalam industri seperti pengangkutan, logistik, pakaian, makanan, farmaseutikal dan perubatan peralatan.

Perihal kod bar EAN-13

EAN-13 ialah singkatan Nombor Artikel Eropah, protokol dan piawaian kod bar yang digunakan di pasar raya dan industri runcit lain.

EAN-13 ditubuhkan berdasarkan piawaian UPC-A yang ditetapkan oleh Amerika Syarikat. Kod bar EAN-13 mempunyai satu lagi kod negara/rantau daripada kod bar UPC-A untuk memenuhi keperluan antarabangsa aplikasi. . Kod bar UPC-A ialah simbol kod bar yang digunakan untuk menjejaki barangan di kedai. Ia hanya digunakan di Amerika Syarikat dan Kanada. Ia telah dibangunkan oleh Amerika Syarikat [Uniform Code Council] pada tahun 1973 dan telah digunakan sejak 1974 . Ia adalah sistem kod bar terawal yang digunakan untuk penyelesaian produk di pasar raya.

EAN-13 terdiri daripada kod awalan, kod pengenalan pengeluar, kod item produk dan kod semak, sejumlah 13 digit. Pengekodannya mengikut prinsip keunikan dan boleh memastikan ia tidak berulang di seluruh dunia.

EAN International, dirujuk sebagai EAN, ialah sebuah organisasi antarabangsa bukan untung yang diasaskan pada tahun 1977 dan beribu pejabat di Brussels, Belgium. Tujuannya adalah untuk merumus dan menambah baik komoditi bersatu global Sistem kod bar menyediakan perkhidmatan nilai tambah kepada mengoptimumkan pengurusan rantaian bekalan perusahaan. Organisasi ahlinya terletak di seluruh dunia.

Kod bar EAN-13 digunakan terutamanya di pasar raya dan industri runcit lain.

Apakah perbezaan antara kod bar EAN-13 dan kod bar UPC-A?

Kod bar EAN-13 mempunyai satu lagi kod negara/rantau daripada kod bar UPC-A. Malah, kod bar UPC-A boleh dianggap sebagai kes khas kod bar EAN-13, iaitu, digit pertama ialah kod bar EAN-13 yang ditetapkan kepada 0.

Kod bar EAN-13 dibangunkan oleh Pusat Penomboran Artikel Antarabangsa dan diterima secara universal. Panjang kod ialah 13 digit, dan dua digit pertama mewakili kod negara atau wilayah.

Kod bar UPC-A dihasilkan oleh Jawatankuasa Kod Uniform Amerika Syarikat dan digunakan terutamanya di Amerika Syarikat dan Kanada. Panjang kod ialah 12 digit, dan digit pertama menunjukkan kod sistem berangka.

Kod bar EAN-13 dan kod bar UPC-A mempunyai struktur dan kaedah pengesahan yang sama, dan rupa yang serupa.

Kod bar EAN-13 ialah superset kod bar UPC-A dan boleh serasi dengan kod bar UPC-A.

Jika saya mempunyai kod UPC, adakah saya masih perlu memohon EAN?

Tidak perlu. Kedua-dua UPC dan EAN boleh mengenal pasti barangan. Walaupun yang pertama berasal dari Amerika Syarikat, ia adalah sebahagian daripada sistem GS1 global, jadi jika anda mendaftar UPC di bawah organisasi GS1, ia boleh digunakan secara global. Jika anda perlu mencetak kod bar EAN 13 digit, anda boleh menambah nombor 0 di hadapan kod UPC.

Kod bar UPC-A boleh ditukar kepada kod bar EAN-13 dengan menambahkan 0. Contohnya, kod bar UPC-A [012345678905] sepadan dengan kod bar EAN-13 [0012345678905]. Melakukan ini memastikan Keserasian dengan UPC -Kod bar.

Perihal QR-Code

QR-Code telah dicipta pada tahun 1994 oleh pasukan yang diketuai oleh Masahiro Harada dari syarikat Jepun Denso Wave, berdasarkan kod bar yang asalnya digunakan untuk menandakan bahagian kereta. Ia adalah kod bar matriks dua dimensi yang boleh mencapai pelbagai kegunaan.

QR-Code mempunyai kelebihan berikut berbanding dengan kod bar satu dimensi:

QR-Code boleh menyimpan lebih banyak maklumat kerana ia menggunakan matriks segi empat sama dua dimensi dan bukannya garisan satu dimensi. Kod bar satu dimensi biasanya hanya boleh menyimpan berpuluh-puluh aksara, manakala QR-Code boleh Menyimpan ribuan aksara .

QR-Code boleh mewakili lebih banyak jenis data, seperti nombor, huruf, perduaan, aksara Cina, dll. Kod bar satu dimensi biasanya hanya boleh mewakili nombor atau huruf.

QR-Code boleh diimbas dan dikenali dengan lebih pantas kerana ia mempunyai empat tanda kedudukan dan boleh diimbas dari mana-mana sudut. Kod bar satu dimensi biasanya perlu diimbas dari arah tertentu.

QR-Code lebih tahan terhadap kerosakan dan gangguan kerana ia mempunyai keupayaan pembetulan ralat yang boleh memulihkan sebahagian data yang hilang atau dikaburkan. Kod bar satu dimensi secara amnya tidak mempunyai keupayaan sedemikian.

Perbezaan antara kod bar dua dimensi dan kod bar satu dimensi terutamanya terletak pada kaedah pengekodan dan kapasiti maklumat. Kod bar dua dimensi menggunakan matriks persegi dua dimensi, yang boleh menyimpan lebih banyak maklumat dan mewakili lebih banyak jenis data . Kod bar satu dimensi menggunakan garisan satu dimensi, hanya boleh menyimpan sejumlah kecil maklumat dan hanya boleh mewakili nombor atau huruf. Terdapat perbezaan lain antara kod bar dua dimensi dan kod bar satu dimensi, seperti kelajuan pengimbasan, pembetulan ralat keupayaan, keserasian, dll.

QR-Code bukan satu-satunya kod bar dua dimensi. Menurut prinsipnya, kod bar dua dimensi boleh dibahagikan kepada dua kategori: matriks dan bertindan. Jenis kod bar dua dimensi biasa ialah: Matriks Data, MaxiCode , Aztec, QR -Code, PDF417, Vericode, Ultracode, Code 49, Code 16K, dsb., mereka mempunyai aplikasi yang berbeza dalam bidang yang berbeza.

Kod bar dua dimensi yang dibangunkan berdasarkan kod bar satu dimensi mempunyai kelebihan yang tidak dapat dibandingkan dengan kod bar satu dimensi. Sebagai fail data mudah alih, walaupun ia masih di peringkat awal, ia berada dalam pasaran yang sentiasa bertambah baik. Didorong oleh ekonomi dan teknologi maklumat yang pesat membangun, ditambah pula dengan ciri unik kod bar 2D, permintaan untuk teknologi baharu kod bar 2D di pelbagai negara semakin meningkat dari hari ke hari.

 
 
 
 

Hak Cipta(C)  EasierSoft Ltd.  2005-2024

 

Sokongan Teknikal

autobaup@aol.com    cs@easiersoft.com

 

 

D-U-N-S: 554420014